Tillbaka till startsidan

Sverige bör förbli alliansfritt och kärnvapenfritt

Sverige bör förbli alliansfritt och kärnvapenfritt

Motionen från Vänsterpartiet föreslår att Sverige inte går med i NATO och förblir alliansfritt. De anser också att Sverige bör vara kärnvapenfritt och inte tillåta permanenta baser eller utländsk militär närvaro på svenskt territorium.

Risken med NATO-medlemskap

Motståndare till Sverige som medlem i NATO menar att det kan öka risken för att landet dras in i krig och konflikter. Vänsterpartiet menar att Sveriges alliansfrihet har bidragit till fred och utrikespolitiskt handlingsutrymme.

Självständig utrikespolitik

Författaren argumenterar för en självständig utrikespolitik där Sverige inte överlämnar säkerhetspolitiken till USA eller låter andra länder bestämma över svensk politik.

Konsekvenser av NATO-medlemskap

Författaren diskuterar de eventuella konsekvenserna av ett medlemskap i NATO för Sverige. Det nämns att Sverige måste kräva garantier om att inga permanenta baser eller utländska militära närvaro tillåts på svenska territorium under fredstid. Enligt författaren skulle ett medlemskap även innebära att Sverige omfattas av Natos kärnvapendoktrin, vilket kan öka hotet om kärnvapen.

Förbud mot kärnvapentransport och kärnvapenfria zoner

Författaren föreslår att Sverige inför en lagstiftning som förbjuder kärnvapentransport på svenskt territorium och ansluter sig till FN:s konvention om förbud mot kärnvapen. Vänsterpartiet vill också driva på för kärnvapenfria zoner i närområdet och inte delta i Natos övningar som inkluderar kärnvapen.

Stå utanför Natos Nuclear Planning Group och bättre förankring i riksdagen

Författaren diskuterar Sveriges eventuella medlemskap i Natos Nuclear Planning Group och föreslår att Sverige inte ska delta i den gruppen. De kritiserar också Natoprocessen och menar att Sveriges anseende internationellt har försämrats. Problemen med Turkiet nämns också, då Turkiet har möjlighet att påverka Sverige genom ett Memorandum. Vänsterpartiet kräver en bättre förankring av Nato-politiken i riksdagen.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.