Tillbaka till startsidan

Sverige kämpar för mänskliga rättigheter

Sverige kräver mänskliga rättigheter i relationen med Turkiet

I ett svar på en fråga från Håkan Svenneling (V) har utrikesminister Tobias Billström meddelat att Sverige tar upp frågan om mänskliga rättigheter i sina bilaterala relationer med Turkiet. Det betyder att Sverige pratar med Turkiet om de mänskliga rättigheterna och försöker påverka dem i rätt riktning.

Sverige agerar för mänskliga rättigheter i Europarådet

Tobias Billström berättar också att Sverige är aktivt i frågor om mänskliga rättigheter inom Europarådet. Europarådet är en organisation där flera europeiska länder är medlemmar och jobbar tillsammans. Inom Europarådet finns en kommitté som heter kommittén mot tortyr (CPT). Denna kommitté gör oanmälda besök på platser där människor är frihetsberövade i medlemsländerna för att undersöka hur de behandlas.

Viktigt att se till att människor behandlas bra

Det är viktigt att se till att människor behandlas på ett bra sätt när de är frihetsberövade. Det kan vara i fängelser eller andra institutioner där människor inte får röra sig fritt. Europarådets kommitté mot tortyr har en viktig uppgift att granska och utvärdera behandlingen av människor på dessa platser. Deras oanmälda besök är en del av arbetet för att se till att de mänskliga rättigheterna respekteras.

Sverige är engagerat i mänskliga rättigheter internationellt

Sverige är engagerat i att försvara och främja mänskliga rättigheter. Det betyder att vi vill att alla människor ska ha samma rättigheter och att dessa rättigheter ska respekteras överallt. Därför jobbar vi både bilateralt, det vill säga med enskilda länder som Turkiet, och inom internationella organisationer som Europarådet för att påverka och se till att mänskliga rättigheter efterlevs.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.