Tillbaka till startsidan

Regeringen vill förstå utredningar av barn under 15 år misstänkta för brott

Regeringen vill få mer kunskap om hur utredningar görs när barn under 15 år misstänks för brott. För att få den kunskapen har de gett i uppdrag åt Brottsförebyggande rådet (Brå) att samla information. Brå är en myndighet som arbetar för att förhindra brott och öka säkerheten i samhället.

Regeringens uppdrag till Brå

Regeringen har gett Brå i uppdrag att samla kunskap om utredningar där barn under 15 år misstänks för brott. Syftet är att få en bättre förståelse för hur dessa utredningar genomförs och vilka behov som finns. Utredningar är när polisen och andra myndigheter undersöker och försöker ta reda på om en person har begått ett brott eller inte.

Varför är det viktigt att samla denna kunskap?

Genom att samla kunskap om hur utredningar med barn under 15 år som misstänkta för brott hanteras, kan man få en bättre bild av hur systemet fungerar idag. Det kan hjälpa till att se om det finns något som behöver förbättras eller om det finns särskilda behov som måste tas i beaktning.

Vad är Brottsförebyggande rådet (Brå)?

Brå är en myndighet som arbetar för att förebygga brott och öka tryggheten i samhället. De arbetar med att samla in och analysera information om brott och brottsförebyggande åtgärder. Genom att samla och analysera data får de kunskap om brottstrender, brottslighetens konsekvenser och effekterna av olika brottsförebyggande insatser.

Vad händer nu?

Nu kommer Brå att börja samla in information och data om utredningar där barn under 15 år är misstänkta för brott. Det kan till exempel handla om vilka metoder som används för att utreda brott och hur barnens rättigheter tillvaratas. Efter att de har samlat in informationen kommer Brå att analysera den för att se om det finns några mönster eller områden där förbättringar kan göras.

Regeringens uppdrag till Brå är ett viktigt steg för att öka kunskapen om utredningar där barn under 15 år misstänks för brott. Genom att samla in och analysera information kan man förhoppningsvis hitta sätt att förbättra systemet och se till att barnens rättigheter tas i beaktning.

Artikeln är baserad på denna artikel på regeringen.se.