Tillbaka till startsidan

Förslag om karenstak för personer med återkommande sjukfrånvaro

Arbetsgruppens förslag om ett karenstak för personer med återkommande sjukfrånvaro och små ekonomiska marginaler har tagits fram för att underlätta deras situation. Målet är att minska bördan av karensavdraget, som är när man inte får full lön under de första sjukdagarna.

En fråga om regeringen kommer att gå vidare med förslaget har ställts av Åsa Eriksson från Socialdemokraterna till statsrådet Anna Tenje från Moderaterna. För att förstå vad detta innebär och varför det är viktigt, låt oss gå igenom det i mer detalj.

Vad är ett karenstak?

Ett karenstak är en gräns för hur många sjukdagar man kan ha innan man börjar få full lön under sjukfrånvaron. Just nu kan man få karensavdrag under de första sjukdagarna. Det innebär att man får en minskad lön när man är sjuk. Ett karenstak skulle minska eller helt ta bort detta karensavdrag för personer med återkommande sjukfrånvaro och små ekonomiska marginaler.

Varför är förslaget viktigt?

För personer som har återkommande sjukfrånvaro och små ekonomiska marginaler kan karensavdraget vara en ekonomisk börda. Det kan vara svårt att klara sig ekonomiskt när man inte får full lön under sjukfrånvaron, speciellt om man har en knaper ekonomi. Ett karenstak skulle kunna hjälpa dessa personer genom att säkerställa att de får full lön från och med en viss gräns för sjukdagar. Det skulle ge dem en möjlighet att bättre planera sin ekonomi och minska den ekonomiska stressen som kan uppstå vid sjukfrånvaro.

Vad händer nu?

Åsa Eriksson från Socialdemokraterna har ställt en fråga till statsrådet Anna Tenje från Moderaterna om regeringen kommer att gå vidare med förslaget om ett karenstak. Det är ännu inte klart vad regeringens ställningstagande kommer att bli. Det är viktigt att följa upp och se om förslaget kommer att diskuteras och eventuellt införas för att underlätta för de som drabbas av karensavdraget. Vi får vänta och se vad som händer härnäst.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.