Tillbaka till startsidan

Miljöpartiets förslag om terrorlagstiftning

Förslaget om terrorlagstiftning

Miljöpartiet, representerat av åtta personer i riksdagen, har framfört en motion om regeringens förslag om en särskild straffbestämmelse för deltagande i en terroristorganisation. De anser att regeringens förslag bör avslås och istället föreslår de att regeringen kommer med ett nytt förslag där deltagandebrottet och samröresbrottet görs om till en och samma straffbestämmelse.

Kritik från Lagrådet och andra organisationer

Lagrådet har kritiserat den nuvarande propositionen och anser att den inte bör bli lag. Miljöpartiet föreslår att Lagrådets rekommendation bör följas och att propositionen därför bör avslås. Även Sveriges advokatsamfund, Civil Rights Defenders och Lunds universitet ifrågasätter behovet av att kriminalisera deltagandebrottet på det sätt som föreslås. De anser att det bör finnas mindre ingripande alternativ att överväga och att inskränkningar av grundläggande fri- och rättigheter bör övervägas noggrant.

Behovet av en omfattande men inte långtgående lagstiftning

Frågan som diskuteras är hur lagstiftningen bör utformas för att vara tillräckligt omfattande utan att vara för långtgående. Miljöpartiet anser att regeringen bör ompröva utformningen av den föreslagna terrorlagstiftningen för att säkerställa att den är proportionerlig och nödvändig för att bekämpa terrorism.

Miljöpartiets förslag

Miljöpartiet vill att riksdagen avslår regeringens förslag och uppmanar istället regeringen att integrera samröresbrottet och deltagandebrottet i en och samma bestämmelse. De anser att detta skulle stärka kriminaliseringen av handlingar som rör deltagande i terroristorganisationer.

Miljöpartiets representanter i riksdagen

Miljöpartiets åtta representanter i riksdagen är Bassem Nasr, Annika Hirvonen, Amanda Lind, Jan Riise, Ulrika Westerlund, Camilla Hansén och Rebecka Le Moine.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.