Tillbaka till startsidan

Unga män i Sverige lider av ensamhet, enligt undersökning

Flera unga män i Sverige känner sig ensamma och saknar någon att prata med, enligt Folkhälsomyndigheten. Detta kan leda till emotionell ensamhet, vilket innebär att man känner sig ensam fast det inte syns utåt. En undersökning visar att 27 procent av männen mellan 16 och 29 år inte har någon att dela sina tankar med, jämfört med bara 12 procent av kvinnorna. Det här kan ha att göra med vår samhälles syn på hur män och kvinnor "bör" vara.

Folkhälsomyndigheten har i uppgift att kartlägga och föreslå en strategi för att motverka ofrivillig ensamhet. Ofrivillig ensamhet handlar om skillnaden mellan de relationer man har och de relationer man faktiskt vill ha. Det kan handla om social, emotionell eller existentiell ensamhet.

En av Folkhälsomyndighetens huvuduppgifter är att jobba för bättre folkhälsa och stödja samhällets arbete med att främja hälsa. De jobbar med att utveckla strategier och metoder för att förbättra folkhälsan i landet.

Det är viktigt att vi pratar om ensamhet och försöker förstå varför många unga män känner sig ensamma. Genom att öppna upp för samtal och stötta varandra kan vi bidra till att minska ensamheten och främja en bättre folkhälsa för alla. Det är viktigt att ingen känner sig ensam och att alla har någon att prata med när de behöver det.

Artikeln är baserad på denna artikel på folkhalsomyndigheten.se.