Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
En ny rapport visar att en av tio patienter på svenska sjukhus har en vårdrelaterad infektion. Det innebär att de blir smittade under sin tid på sjukhuset.
Rapporten visar också att över en tredjedel av patienterna får antibiotikabehandling. Antibiotika används för att bekämpa infektioner, men det är viktigt att använda dem på rätt sätt för att undvika resistens.
Det behövs ökad följsamhet till rekommendationer för antibiotikabehandling. Det betyder att läkarna måste använda antibiotika på rätt sätt och inte överanvända dem.
Studien visar att många av de vårdrelaterade infektionerna kan undvikas. Det finns saker som sjukhusen kan göra för att förhindra att patienterna blir smittade, till exempel genom att ha bra hygienrutiner.
Rapporten konstaterar också att infektioner och antibiotikaresistens är nära kopplade. Det innebär att om vi använder antibiotika felaktigt eller för mycket, kan bakterierna bli resistenta mot dem och då blir det svårare att behandla infektionerna.
Läkarna uppmanas nu att optimera användningen av antibiotika. Det betyder att de måste använda dem på ett ansvarsfullt sätt för att undvika resistens.
Flera sjukhus behöver också förbättra sina resurser för vårdhygien. Det betyder att de måste se till att det är rent och hygieniskt på sjukhuset för att undvika att patienterna blir smittade.
En annan del av rapporten visar att en tredjedel av sjukhusen i Sverige har en beläggningsgrad på över 100 procent. Det innebär att det är fler patienter än det egentligen finns platser för. Det leder inte bara till mänskligt lidande utan också till ökad antibiotikaresistens och fler vårdtillfällen.
För att öka patientsäkerheten och minska trycket på vårdplatserna är det viktigt att förebygga vårdrelaterade infektioner. Det kan göra genom att förbättra hygienrutiner och använda antibiotika på rätt sätt.