Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Finansinspektionen (FI) har tagit beslutet att förlänga riskviktsgolvet för svenska bolåneexponeringar. Det innebär att åtgärden kommer att gälla fram till den 30 december 2025. Beslutet är baserat på FI:s bedömning att de risker som höga bostadspriser och hög belåning medför fortfarande är betydande och att åtgärden därför är nödvändig.
Beslutet gäller för företag som ger ut bolån i Sverige och tillämpar internmetoden för riskvägda exponeringsbelopp för kreditrisk. Det betyder att de företag som omfattas av beslutet måste fortsätta att följa de specifika reglerna för riskviktsgolvet fram till slutet av 2025.
FI:s föreslagna åtgärd godkändes av EU-kommissionen den 6 november 2023. Det innebär att beslutet nu kan verkställas och att de berörda företagen måste anpassa sig efter det förlängda riskviktsgolvet.
Beslutet att förlänga riskviktsgolvet grundas på FI:s bedömning av de risker som finns kopplade till höga bostadspriser och hög belåning. Trots att vissa åtgärder tidigare har vidtagits för att hantera dessa risker, anser FI att de fortfarande är betydande och att fortsatta åtgärder behövs för att minska dem. Att förlänga riskviktsgolvet är en sådan åtgärd som FI anser vara nödvändig för att hantera dessa risker på ett effektivt sätt.
Finansinspektionen (FI) har beslutat att förlänga riskviktsgolvet för svenska bolåneexponeringar med två år. Beslutet gäller för företag som ger ut bolån i Sverige och tillämpar internmetoden för riskvägda exponeringsbelopp för kreditrisk. Beslutet grundas på FI:s bedömning att riskerna kopplade till höga bostadspriser och hög belåning fortfarande är betydande. EU-kommissionen har godkänt beslutet och det måste nu implementeras av de berörda företagen. Syftet med att förlänga riskviktsgolvet är att minska de risker som höga bostadspriser och hög belåning medför.