Tillbaka till startsidan

Nordiskt samarbete för bättre krisberedskap och försvar

Nordiskt samarbete för krisberedskap och civilt försvar

Regeringen meddelar att det nordiska samarbetet för krisberedskap och civilt försvar, även känt som Hagasamarbetet, kommer att stärkas. Detta samarbete är viktigt för att hjälpa de nordiska länderna att vara bättre förberedda inför olika typer av kriser och katastrofer.

Carl-Oskar Bohlin leder regeringens arbete

Carl-Oskar Bohlin, statssekreterare vid Försvarsdepartementet, kommer att företräda regeringen i arbetet med att stärka Hagasamarbetet. Hans uppdrag är att se till att Sverige aktivt deltar och bidrar till samarbetet på bästa sätt.

Varför är detta samarbete viktigt?

Att samarbeta med de andra nordiska länderna inom krisberedskap och civilt försvar är viktigt av flera anledningar. För det första kan vi lära av varandras erfarenheter och bästa praxis. Genom att dela kunskap och samordna resurser kan vi bli bättre rustade att hantera olika typer av kriser, som exempelvis naturkatastrofer eller stora olyckor.

För det andra kan vi tillsammans hjälpa varandra när en kris inträffar. Genom att ha ett nära samarbete och vara förberedda kan vi snabbare erbjuda hjälp och stöd till varandra vid behov. Detta är viktigt för att minimera skadorna och rädda liv.

Vad innebär det att stärka samarbetet?

Att stärka Hagasamarbetet innebär att de nordiska länderna kommer att intensifiera sitt arbete för att förbättra krisberedskapen och det civila försvaret. Det handlar om att utbyta kunskap och erfarenheter, genomföra gemensamma övningar och träning, samt samordna resurser och insatser vid kriser och katastrofer.

Genom detta stärkta samarbete kommer de nordiska länderna att kunna bli ännu bättre rustade för att hantera olika typer av kriser och stötta varandra vid behov. Det är ett viktigt steg för att trygga och skydda invånarna i Sverige och övriga Norden.

Artikeln är baserad på denna artikel på regeringen.se.