Tillbaka till startsidan

Motion föreslår avslag på förslag om skärpt återbetalningsskyldighet i brottmål

Motion om avslående av proposition om skärpt återbetalningsskyldighet i brottmål

En motion har lämnats in för att avslå regeringens förslag om skärpt återbetalningsskyldighet i brottmål. Propositionen innebär att den som blir dömd för brott kan bli skyldig att återbetala dubbelt så mycket som rättshjälpsavgiften.

Kritik mot förslaget

Kritiker menar att detta förslag kan vara oförenligt med rätten till en rättvis rättegång och försvarare i brottmål. De tycker också att återbetalningsskyldigheten bör vara anpassad efter den dömdes inkomst och ekonomiska förhållanden.

Flera remissinstanser motsätter sig förslaget, inklusive Sveriges Advokatsamfund. De menar att det skulle kunna vara orimligt bördigt för personer med låg inkomst. Istället föreslår de att nivåerna i rättshjälpslagen bör anpassas.

Stockholms universitet och Lunds universitet är också kritiska till att inkomstgränsen för rättshjälp inte har höjts på länge. De är emot en lösning som skulle sätta vissa människor i en sämre situation.

Konsekvenser av förslaget

Remissinstanser som JO och Brottsförebyggande rådet påpekar att att bli skuldsatt kan göra det svårare för personer att sluta begå brott. De menar alltså att en ökad återbetalningsskyldighet kan få negativa konsekvenser för de dömda.

Vänsterpartiets förslag

Vänsterpartiet stödjer kritiken från remissinstanserna och föreslår istället en ökning av anslaget till rättsliga biträden för att höja inkomstgränsen för rättshjälp. De anser att det är orättvist att människor som redan är ekonomiskt utsatta påverkas av signalpolitik inom kriminalpolitiken.

Slutsats

Regeringens förslag bedöms kunna leda till ökad skuldsättning hos dömda personer. Dock anses riskerna vara små enligt regeringen, som tycker att viss ökad skuldsättning kan tolereras. Vänsterpartiet rekommenderar dock att riksdagen avslår regeringens proposition om skärpt återbetalningsskyldighet i brottmål för att skydda ekonomiskt utsatta människor.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.