Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
En motion har avslagit en proposition som föreslår att polisen och säkerhetspolisen ska kunna begära ut humanbiologiskt material. Istället föreslår motionärerna att en utredning ska tillsättas för att studera frågan närmare. Motionen motsätter sig också förslaget att uppgifter om misstänkta ska kunna lämnas ut från Försäkringskassan för rättspsykiatriska undersökningar.
Lagrådet har uttryckt att frågan om utlämnande av humanbiologiskt material är komplex och att olika viktiga intressen står emot varandra. De anser att det saknas tillräcklig underlag för de föreslagna utvidgningarna och att personlig integritet inte tillräckligt beaktas. Lagrådet föreslår att vissa delar av förslaget bör separeras för vidare utredning. Riksdagens ombudsmän och Integritetsskyddsmyndigheten har också invändningar mot förslaget när det gäller utlämnande av uppgifter för rättspsykiatriska undersökningar.
Två organisationer, Riksförbundet för Social och Mental Hälsa samt Riksföreningen Patienter och Anhöriga i Rättspsykiatrin, motsätter sig förslaget av olika skäl. Det framgår inte exakt vilka skäl som anges.
Vänsterpartiet anser att förslaget är för omfattande och att det redan finns tillräckliga möjligheter att lämna ut uppgifter enligt nuvarande lagstiftning. Fem personer från Vänsterpartiet, Gudrun Nordborg, Nadja Awad, Lotta Johnsson Fornarve, Frida Tånghag och Jessica Wetterling, stödjer motionen och motsätter sig propositionen.
Motionen avslår förslagen om att lämna ut humanbiologiskt material på begäran av polisen och säkerhetspolisen samt att lämna ut uppgifter från Försäkringskassan för rättspsykiatriska undersökningar. Istället föreslås en utredning i frågan. Vänsterpartiet och dess företrädare i riksdagen är bland de som stöder denna motion.