Tillbaka till startsidan

Staten garanterar lön vid konkurs eller betalningssvårigheter

Pressträff om statliga lönegarantin

Idag hölls en pressträff där Paulina Brandberg, talesperson för Arbetsmarknadsdepartementet, informerade om den statliga lönegarantin. Pressträffen arrangerades av Arbetsmarknadsdepartementet och ägde rum på Regeringen.se.

Vad är den statliga lönegarantin?

Den statliga lönegarantin är en försäkring som skyddar anställda vid konkurs eller om företaget de arbetar för saknar möjlighet att betala ut lön. Garantin syftar till att trygga arbetstagarnas ekonomi och minska konsekvenserna av arbetsgivarens betalningssvårigheter.

Vad innebär lönegarantin?

Lönegarantin innebär att staten går in och betalar ut lön till de anställda i händelse av konkurs eller företagets betalningssvårigheter. Garantin täcker upp till tre månadslöner och ersätter även obetalda semesterersättningar och uppsägningslöner. På så sätt kan anställda få ekonomiskt stöd när deras arbetsgivare inte kan betala ut lön.

Vilka omfattas av lönegarantin?

Lönegarantin omfattar alla anställda i Sverige oavsett bransch, ålder eller anställningstid. Det spelar ingen roll om man är timanställd, deltidsanställd eller har en fast anställning. Alla som har en anställning och rätt till lön omfattas av garantin.

Hur ansöker man om lönegaranti?

Om ens arbetsgivare hamnar i konkurs eller saknar möjlighet att betala ut lön, kan man ansöka om lönegaranti. Ansökan görs till Tillväxtverket som handlägger ärendet. Det är viktigt att man har dokumentation som stödjer ansökan, till exempel anställningskontrakt och lönespecifikationer.

Var kan man få mer information?

För mer information om den statliga lönegarantin kan man besöka Regeringen.se eller kontakta Tillväxtverket. Där finns detaljerad information om vilka som omfattas, hur man ansöker och vilka belopp som kan betalas ut. Att känna till sina rättigheter som anställd är viktigt, och lönegarantin är ett viktigt skyddsnät för att säkerställa att anställda får ut sin lön även vid svåra tider på arbetsmarknaden.

Artikeln är baserad på denna artikel på regeringen.se.