Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Åsa Westlund från Socialdemokraterna har ställt en fråga till statsrådet Lotta Edholm från Liberalerna om åtgärder mot extremism och religiös påverkan i skolan. Anledningen till frågan är Skolinspektionens beslut att dra in tillståndet för en muslimsk friskola på grund av kopplingar till våldsbejakande religiös extremism. Westlund menar att det sannolikt finns fler skolor med liknande kopplingar och att det även finns problem med anställda inom skolan som kan ha kopplingar till terrororganisationer.
Förutom det beslut som Skolinspektionen har tagit rörande en specifik muslimsk friskola, nämner Westlund andra problem som har uppdagats vid religiösa skolor. Ett av dessa problem är att undervisningen brister i vetenskaplig grund. Detta innebär att eleverna får en utbildning som inte är tillfredsställande när det gäller att lära sig om vetenskapliga fakta och metoder.
Westlund tar upp att de möjligheter som ges för att bedriva konfessionella friskolor ökar risken för religiös påverkan. Hon menar också att kommunerna saknar inflytande över etablering och expansion av friskolor. Detta innebär att det är svårt för kommunerna att kontrollera och påverka vilka friskolor som startas och hur de bedrivs.
Åsa Westlund berättar att Socialdemokraterna har arbetat för att förbjuda religiösa friskolor och att Liberalerna nyligen har anslutit sig till denna ståndpunkt. Det innebär att båda partierna är för ett förbud mot religiösa friskolor i Sverige.
Frågan till statsrådet Lotta Edholm handlar om vilka åtgärder som avses vidtas för att skydda elever från radikalisering och religiös påverkan i skolan. Åsa Westlund vill veta vilka konkreta åtgärder regeringen och Liberalerna planerar att vidta för att säkerställa att elever i skolan skyddas från dessa risker.