Tillbaka till startsidan

Nya regler för 13 substanser föreslås av Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten vill klassificera 13 substanser som narkotika eller hälsofarlig vara

Folkhälsomyndigheten, en myndighet i Sverige, har föreslagit för regeringen att 13 olika substanser ska klassificeras antingen som narkotika eller som hälsofarlig vara. Detta innebär att myndigheten anser att dessa substanser har negativa effekter på människors hälsa och de vill reglera deras användning och spridning.

Vilka substanser?

Bland de föreslagna substanserna finns Etylenoxinitazen och 3-Me-PCP. Dessa är exempel på psykoaktiva ämnen som kan påverka människors mentala och fysiska tillstånd. Genom att klassificera dem som narkotika eller hälsofarlig vara vill Folkhälsomyndigheten förhindra att dessa substanser använts på ett skadligt sätt.

Folkhälsomyndighetens arbete

Folkhälsomyndigheten är en nationell kunskapsmyndighet vars mål är att förbättra folkhälsan. Myndigheten arbetar med att utveckla och stödja samhällsinsatser för att främja hälsa och förebygga sjukdomar. De genomför även forskning och övervakning av hälsotillståndet i landet.

Information och stöd

Folkhälsomyndigheten erbjuder information och publikationer om olika ämnen inom folkhälsa. Denna information kan vara till nytta för både allmänheten och för de som arbetar inom hälso- och sjukvården. Myndigheten behandlar även frågor relaterade till covid-19 och ger riktlinjer och rekommendationer för att minska smittspridningen.

Kontaktinformation

Om du vill ha mer information om det arbete som Folkhälsomyndigheten utför eller har frågor om deras rekommendationer kan du kontakta dem via telefon eller e-post. Kontaktdetaljerna finns på deras hemsida.

Det är viktigt att vi tar ansvar för vår egen hälsa och att vi följer de regler och riktlinjer som Folkhälsomyndigheten ger. Genom att vara medvetna om de risker som vissa substanser kan innebära och genom att vara informerade om hur vi kan skydda oss och andra från smittspridning kan vi tillsammans arbeta för en bättre folkhälsa.

Artikeln är baserad på denna artikel på folkhalsomyndigheten.se.