Tillbaka till startsidan

Ökning av ADHD-diagnoser bland barn och unga

Ökning av ADHD-diagnoser bland barn och unga

En ny kartläggning från Socialstyrelsen visar att antalet barn och unga i Sverige som får en ADHD-diagnos har ökat med ungefär 50 procent under de senaste tre åren. Framför allt är ökningen stor bland de yngsta barnen. Sedan 2006, när Socialstyrelsen började kartlägga förskrivningen av ADHD-läkemedel i Sverige, har ökningen varit mycket stor.

Särskilt stor ökning bland flickor i åldern 10-17

Enligt kartläggningen är det framför allt bland flickor i åldern 10-17 år som ökningen av ADHD-diagnoser har varit märkbar. Uppgifter om uttag av läkemedel ger oss en indication på hur många som har fått diagnosen ADHD, och enligt dessa uppgifter inleder cirka 75 procent av skolbarnen i åldern 10-17 år en läkemedelsbehandling efter att de har fått diagnosen.

Förväntad ökning bland pojkar

Man förväntar sig att andelen personer med ADHD-diagnos kommer att öka ännu mer, särskilt bland pojkar. Totalt sett finns det inga större skillnader mellan könen i antalet ADHD-diagnoser. Det finns dock regionala skillnader i hur adhd-läkemedel förskrivs i Sverige.

Socialstyrelsens riktlinjer för vård och stöd vid ADHD och autism

Socialstyrelsen har tagit fram nationella riktlinjer för vård och stöd vid ADHD och autism. Dessa riktlinjer är till för att ge vårdpersonal vägledning i hur man bäst kan behandla och stödja personer med dessa diagnoser. En uppdaterad version av riktlinjerna förväntas att publiceras år 2024.

De allra yngsta barnen är mest utsatta

Enligt den nya kartläggningen är barn bland de allra yngsta åldrarna mest utsatta för ADHD-diagnoser. Det är viktigt att ha i åtanke att ADHD förekommer både hos pojkar och flickor, och att antalet diagnostiseringar och läkemedelsförskrivningar för denna diagnos har ökat betydligt sedan 2006.

Artikeln är baserad på denna artikel på socialstyrelsen.se.