Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Ulrika Westerlund från Miljöpartiet har nyligen skickat in en interpellation till Justitieminister Gunnar Strömmer. Interpellationen handlar om barns rätt till ett tryggt familjeliv och tar upp två utredningar som har genomförts under Miljöpartiets tid i regeringen.
En av utredningarna föreslår könsneutrala föräldrabalkar för att undvika ojämlik behandling av föräldrar. Detta innebär att lagen skulle vara lika för både kvinnor och män när det gäller föräldraskap. Det föreslås även att införa föräldrafullmakt, vilket innebär att föräldrar kan ge varandra rätten att fatta viktiga beslut för barnet, även om de inte längre lever ihop. Utredningen föreslår även att möjligheterna till adoption bör utökas, även efter en separation.
Den andra utredningen reglerar föräldraskap i samkönade relationer i internationella situationer. Detta har lett till ökad jämlikhet och fler barn med två rättsliga föräldrar i Sverige. Tidigare kunde det vara problematiskt för samkönade par att få erkännande för sitt föräldraskap om de till exempel hade fått barn genom surrogatarrangemang utomlands. Utredningen har bidragit till att fler barn och föräldrar får det rättsliga skydd de förtjänar och att de inte ska behöva uppleva rättslig osäkerhet.
Ulrika Westerlund frågar nu justitieminister Gunnar Strömmer om regeringen kommer att gå fram med en proposition för att ändra i föräldrabalken och säkerställa att alla familjer i Sverige, oavsett kön, har ett likvärdigt skydd i lagen när det gäller surrogatarrangemang. Det är mycket viktigt att alla barn har samma rättigheter och att lagen tar hänsyn till de olika familjekonstellationer som finns i samhället idag.
Det återstår att se hur justitieminister Strömmer kommer att svara på Ulrika Westerlunds interpellation och om regeringen kommer att ta ställning till frågan om en mer jämlik och inkluderande föräldrabalk.