Tillbaka till startsidan

Motion om stärkta rättigheter för barn och vuxna i skyddat boende

Maj Karlsson från Vänsterpartiet har lämnat in en motion till Sveriges riksdag angående ett förslag om stärkta rättigheter för barn och vuxna i skyddat boende. Motionen föreslår att regeringen ska tillsätta en utredning för att undersöka och föreslå åtgärder för att säkerställa att kvinnor och barn som är offer för våld i hemmet inte hamnar i kontakt med kriminella gäng. Motionen föreslår också att barn normalt sett bör placeras tillsammans med den misshandlade mamman i skyddat boende och att socialnämnden ska ha befogenhet att bevilja ett barn skyddat boende även om vårdnadshavaren är omyndig eller inte den lagliga vårdnadshavaren. Motionen föreslår också åtgärder för att begränsa kontakten och hålla platsen för barn i skyddat boende konfidentiell. Motionen föreslår vidare att möjligheten till fortsatt placering i skyddat boende ska finnas även efter att personen fyllt 18 år.

Riksdagen har fattat beslut angående proposition 2023/24:31 om skyddat boende. De avslår förslaget att skyddat boende inte ska hindra utvisningsbeslut och istället stödjer motioner för att prioritera kvinnors skydd mot våld, att avskaffa muntliga förhandlingar, att förhindra att vårdnadshavare som inte bor med barnet överklagar placeringbeslut, att förbjuda vinstmaximering av de som driver skyddat boende, att införa övergångsbestämmelser för att anpassa verksamheten och att undersöka ett garantisystem för delat ekonomiskt ansvar för skyddat boende.

Ideella kvinnojourer spelar en avgörande roll i samhällets arbete mot våld, och deras kvalitet uppskattas. Arbetet med att informera och utbilda beslutsfattare och yrkesverksamma om våld mot kvinnor är betydande. Detta arbete initierades eftersom kommunerna inte tog ansvar för att stödja offer för våld i hemmet, och ideella krafter har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa och guida dessa kvinnor och barn som flyr våldet. Idag finns det lika många barn som kvinnor i landets skyddade boenden.

Förslaget att stärka skyddet och stödet för personer i behov av skyddat boende verkar ha goda intentioner, men det finns brister i förslaget och omfattande lagändringar har gjorts. Vänsterpartiet föreslår att skyddet och stödet för kvinnor och barn ska stärkas och att barn bör kunna följa med sin mamma till skyddat boende. Mäns våld mot kvinnor är ett allvarligt samhällsproblem med förödande konsekvenser och har sina rötter i den ojämlika fördelningen av makt mellan könen. Att stoppa våldet och ge skydd och stöd till offren kräver en förståelse för våldets strukturella rötter och behovet av att förändra samhällets strukturer. Regeringens proposition saknar en feministisk förståelse av problemet.

Regeringen föreslår att skyddat boende införs som en boendeingripande åtgärd enligt socialtjänstlagen för personer som behöver stöd och skydd på grund av hot. Kritik har framförts mot förslaget då det kan resultera i en försämring av skyddet och risk för att kvinnor och barn blandas med andra grupper som behöver boende. Det föreslås att en utredning tillsätts för att ytterligare analysera förslagen. Dessutom finns det farhågor om att en separat bedömning av barnets säkerhet och välfärd kan skapa hinder för kvinnor som söker skydd. En könsmaktanalys och en mer grundlig undersökning efterfrågas. Vänsterpartiet stödjer behovsbedömningen för medföljande barn men betonar vikten av att säkerställa att det inte blir en högtröskeltjänst. Göteborgs universitet påpekar också att kommuner kan tveka att placera barn som kräver mer administration. Det är viktigt att inte ignorera uppgifter om våld, påpekas det av Jämställdhetsmyndigheten.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) vill att staten inför ett garantisystem för att täcka kommunernas överskjutande kostnader för boenden. Vänsterpartiet anser att staten inte ska belasta kommunerna med dessa kostnader och att brist på resurser kan påverka behövande.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.