Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
SMHI utvecklar ny satellit för att förbättra vädret i Arktis
SMHI, Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, håller just nu på att utveckla en helt ny vädersatellit för Arktis. Satelliten kommer att kallas Arctic Weather Satellite (AWS) och förväntas vara klar för lansering år 2026. Tanken är att AWS ska hjälpa till att förbättra väderprognoser och klimatmodellering för detta specifika område.
SMHI:s webbplats erbjuder massor av användbar information inom meteorologi, hydrologi, oceanografi och luftmiljö. Här hittar man olika prognoser och observationer samt information om klimatanpassning, utbildningar och forskning kring klimatförändringar. Webbplatsen erbjuder också databaser, verktyg och rapporter inom olika områden inom natur- och miljövård.
På SMHI:s webbplats kan man även läsa om organisationen och deras samarbeten på både nationell och internationell nivå. Det finns också information om olika yrken som man kan ha inom SMHI, till exempel meteorolog och hydrolog. SMHI strävar efter att vara en inkluderande och jämlik arbetsplats, vilket är något som de betonar på sin webbplats.
En spännande nyhet är att SMHI har utvecklat en prototyp av den nya satelliten AWS. Tanken är att denna satellit ska förbättra observationerna av Arktis från rymden. AWS förväntas skickas upp i rymden den 1 juni 2024 och det är en geostationär satellit för jordobservationer. Detta är en del av SMHI:s forskning inom området nowcasting och fjärranalys.
Genom denna nya satellit och den forskning som SMHI bedriver hoppas man kunna få ännu bättre koll på väderförhållandena i Arktis. Detta är viktigt för att kunna göra mer exakta väderprognoser och för att kunna förstå hur klimatet påverkar detta område. Med förbättrade data och observationer kan man också arbeta mer effektivt med att anpassa sig till klimatförändringarna och göra nödvändiga åtgärder för att skydda både människor och natur i Arktis.