Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Idag ska vi prata om hur Sverige agerar inom EU och gentemot Italien när det kommer till att skydda hbtqi-personers rättigheter och barns rätt att ha båda sina föräldrar.
Lotta Johnsson Fornarve från Vänsterpartiet har ställt frågor till utrikesminister Tobias Billström om detta ämne. Hon nämner att Italiens högernationalistiska regering har ogiltigförklarat hbtqi-familjer och hindrar samkönade par från att närståendeadoptera. Det innebär alltså att dessa par inte får adoptera barn som har en relation med en av föräldrarna redan.
Lotta Johnsson Fornarve påpekar att rätten att bilda familj är en mänsklig rättighet. Det betyder att alla människor, oavsett sexuell läggning, har rätt att starta en familj och ha barn. Det är viktigt att alla familjer blir respekterade och skyddade.
Då undrar hon hur Sverige kan påverka situationen i Italien. Som en del av EU har Sverige möjlighet att påverka länderna inom unionen. Tobias Billström svarar att Sverige jobbar aktivt för att främja hbtqi-personers rättigheter och förhindra diskriminering. Han säger också att Sverige tar upp frågan om hbtqi-rättigheter och barns rätt att ha båda sina föräldrar i sina kontakter med Italien och andra EU-länder.
Billström poängterar att det är viktigt att EU-länder samarbetar för att garantera mänskliga rättigheter och skydda alla familjer, oavsett sexuell läggning. Han säger att Sverige kommer fortsätta att kämpa för att alla människors rättigheter ska respekteras och att ingen ska diskrimineras.
Det återstår att se hur situationen i Italien kommer att utvecklas. Sverige fortsätter att följa händelseutvecklingen och göra sitt bästa för att påverka till en positiv förändring. Målet är att alla människor ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett vem de älskar eller vilken familj de tillhör.