Tillbaka till startsidan

Anmälningsplikt för offentligt anställda orsakar oro

Karin Rågsjö orolig för förslag om anmälningsplikt för offentligt anställda

Vänsterpartiets riksdagsledamot, Karin Rågsjö, är orolig över regeringens förslag om anmälningsplikt för offentligt anställda att anmäla papperslösa personer. Hon framhåller att det är viktigt att bevara sekretessen och den medicinska etiken inom sjukvården.

Vikten av sekretess och medicinsk etik

Rågsjö betonar att det är nödvändigt att upprätthålla sekretessen inom sjukvården för att säkerställa att människor vågar söka vård och att de kan vara trygga i att deras personliga uppgifter inte kommer spridas vidare utan deras samtycke. Hon tar upp att det finns många papperslösa personer som av olika skäl inte har rätt till sjukvård och att det är viktigt att de också ges möjlighet att få den vård de behöver.

Kritik mot förslaget om angiverisamhälle

Rågsjö kritiserar regeringens förslag för att skapa ett angiverisamhälle där offentligt anställda förväntas rapportera om de träffar på papperslösa personer. Hon menar att detta kan leda till en känsla av rädsla och osäkerhet för både patienterna och personalen inom sjukvården. Dessutom kan det skapa en kultur där människor inte vågar söka vård av rädsla för att bli anmälda eller utvisade.

Väsentliga frågor till sjukvårdsministern

I sitt inlägg i riksdagen ställer Rågsjö några viktiga frågor till sjukvårdsministern. Hon undrar om det kommer att finnas undantag för anställda inom sjukvården när det gäller anmälningsplikten. Kommer de att vara skyldiga att ange papperslösa patienter, eller kommer det att finnas möjlighet för dem att bevara den motsvarande sekretessen och medicinska etiken?

Förhoppningsvis kommer sjukvårdsministern att ta Karin Rågsjös oro på allvar och svara på dessa viktiga frågor för att säkerställa att den svenska sjukvården fortsätter att vara en plats där alla människor kan få den vård de behöver utan att behöva vara rädda för att bli anmälda eller utvisade.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.