Tillbaka till startsidan

Könsskillnader i arbetsmarknadsutbildningar

Könsskillnader i arbetsmarknadsutbildningar

I en nyligen ställd fråga till arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson handlar det om könsskillnader inom arbetsmarknadsutbildningar. Det visar sig att det finns en tydlig könsfördelning inom dessa utbildningar. Män dominerar inom utbildningar som traditionellt är mansdominerade yrken, medan kvinnor överrepresenteras inom vårdyrken och kommunala yrkesvux.

Ojämn finansiering

En intressant poäng som framkommer är att samhället finansierar i högre grad omställning för män än för kvinnor. Detta är ett problem eftersom det skapar en ojämlikhet där män får större möjlighet att byta yrkesbana och få stöd för det.

Arbetsförmedlingens misslyckande

Arbetsförmedlingen, som är den myndighet som ansvarar för arbetsmarknadsutbildningar, har inte lyckats öka andelen kvinnor i dessa utbildningar enligt deras årsredovisning för 2022. Här framkommer att hela 68 procent av deltagarna i arbetsmarknadsutbildningar är män. Det är alltså en stor obalans mellan könen när det kommer till deltagande i dessa utbildningar.

Politiska åtgärder för att göra utbildningarna mer tillgängliga och attraktiva för kvinnor

Mot bakgrund av detta ställde Serkan Köse (S) en viktig fråga till arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) om vilka åtgärder regeringen och ministern planerar att vidta för att göra arbetsmarknadsutbildningar mer tillgängliga och attraktiva för kvinnor.

Det är en viktig fråga som behöver adresseras eftersom den stora obalansen mellan könen i dessa utbildningar inte är acceptabel. Kvinnor ska ha samma möjligheter och tillgång till utbildningar som män, samt få det stöd och den finansiering som behövs för en omställning på arbetsmarknaden.

Det återstår att se vilka konkreta åtgärder regeringen och ministern kommer att ta, men förhoppningsvis kan det leda till en mer jämställd fördelning inom arbetsmarknadsutbildningarna. Det är viktigt att kvinnor ges möjlighet att utbilda sig inom de yrken de är intresserade av och att samhället stöttar dem i deras val. Detta skulle bidra till en mer jämställd arbetsmarknad och en ökad jämlikhet mellan könen.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.