Tillbaka till startsidan

Förbättra rättigheter och brukarråd för ledarhundar

Stärka rättighetsperspektivet och brukarråd för ledarhundar

I motionen betonas vikten av att stärka rättighetsperspektivet och förbättra konstruktionen av brukarrådet för ledarhundar. Det föreslås att unga personer ges möjlighet att vara representerade i brukarrådet för att säkerställa deras intressen och behov.

Kortare väntetider och möjligheter för dövblinda

För att förbättra tillgången till ledarhundar föreslår motionen att det ska vara kortare väntetider för personer som behöver en ledarhund. Dessutom bör det finnas möjligheter för dövblinda att få tillgång till ledarhundar, vilket kan innebära att kravet på avsaknad av ledsyn behöver omprövas.

Utvärdering och uppföljning av verksamheten

För att säkerställa att verksamheten fungerar som den ska föreslås det att det görs regelbundna utvärderingar och uppföljningar av användningen av ledarhundar. Detta kan göras genom att Myndigheten för delaktighet tar över verksamheten och genomför en utvärdering inom två år.

Åldersgränsen och lämplighetsprövningen

Motionen ifrågasätter även åldersgränsen och lämplighetsprövningen för att få ha en ledarhund. Det föreslås att dessa regler kan göras undantag från för unga personer som har ett reellt behov av en ledarhund.

Betydelsen av fungerande brukarråd och stöd till synskadade

Motionen understryker vikten av att ha fungerande brukarråd för att säkerställa att synskadades behov och önskemål tas tillvara på. Regeringen uppmanas att stärka det övergripande stödet till synskadade för att förbättra deras livssituation och möjligheter.

Förslag och åsikter om användningen av ledarhundar

Det finns flera olika förslag och åsikter om användningen av ledarhundar. Därför föreslås det att en analys genomförs för att undersöka antalet personer som använder ledarhundar i Sverige jämfört med andra länder. Detta kan ge underlag för att bättre anpassa reglerna och stödet kring användningen av ledarhundar.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.