Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Regeringen har föreslagit skärpta villkor för anhöriginvandring och begränsade möjligheter till uppehållstillstånd av humanitära skäl. Detta förslag har nu fått stöd från Socialförsäkringsutskottet.
En av förändringarna är att åldersgränsen för att neka uppehållstillstånd höjs. Dessutom begränsas undantaget från försörjningskravet för att kunna få uppehållstillstånd.
En annan förändring är att möjligheten för barn och vissa vuxna att få uppehållstillstånd på grund av särskilt ömmande omständigheter tas bort.
Förändringarna förväntas träda i kraft den 1 december 2023. Detta beslut har antagits av riksdagen för att följa EU-rätten och internationella konventioner samt för att förebygga tvångsäktenskap.
Det finns dock reservationer och oro för påverkan på den psykiska hälsan vid separation av familjer. Det är viktigt att ta hänsyn till detta i samband med genomförandet av förändringarna.
Regeringen föreslår att reglerna för försörjningskrav och tremånadersfrist för kvotflyktingar också ska ändras. Kvotflyktingar ska behandlas på samma sätt som andra flyktingar när det gäller dessa krav.
Dessutom föreslås att möjligheten att bevilja uppehållstillstånd på grund av särskilt ömmande omständigheter för barn och vissa vuxna tas bort. Detta förslag bedöms inte påverka Sveriges konventionsåtaganden och förväntas minska statens kostnader.
Det finns dock en motion som begär att propositionen ska avslås. Motionärerna anser att förslagen strider mot barnrättigheter. Det finns också kritik som menar att förslagen inte främjar integration och försämrar barns rättigheter.
Trots kritiken antog riksdagen regeringens förslag till ändring i utlänningslagen. Motioner från Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet avslogs. Det finns dock en motion som föreslår att barn och vuxna med stark anknytning till Sverige ska få uppehållstillstånd.
Du kan se regeringens lagförslag i bilaga 2.