Tillbaka till startsidan

Ojämlik tillgång till kunskap och insatser inom sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter för unga

Ojämlik tillgång till kunskap och insatser

En ny rapport visar att personal inom elevhälsan anser att sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) är viktigt för unga, men det finns risk för ojämlik tillgång till kunskap och insatser.

En studie gjord av forskare vid Malmö universitet har undersökt elevhälsans arbete med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Studien inkluderade en litteraturöversikt och intervjuer med 33 skolsköterskor. Rapporten ger en kartläggning av arbetet inom området.

Behov av nationell samordning och uppföljning

Rapporten föreslår att det behövs nationell samordning och uppföljning av hälsobesök inom SRHR-området. Detta för att säkerställa att unga har likvärdig tillgång och får rätt kunskap och stöd.

Kunskapsbaserad fortbildning för elevhälsopersonal

En annan rekommendation från rapporten är att elevhälsopersonal behöver få kunskapsbaserad fortbildning inom sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Detta för att de ska kunna ge bästa möjliga stöd och information till unga.

Vikten av SRHR för unga

Personal inom elevhälsan är eniga om att sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är viktigt för unga. Det handlar bland annat om att unga ska ha tillgång till korrekt information om kroppen, preventivmedel och sexuellt överförbara infektioner. Det handlar också om ungas rätt att bestämma över sin egen kropp och sexualitet.

Sammanfattning

En rapport baserad på en studie vid Malmö universitet visar att personal inom elevhälsan anser att sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är viktigt för unga. Rapporten pekar dock på risken för ojämlik tillgång till kunskap och insatser inom området. För att förbättra situationen föreslår rapporten nationell samordning och uppföljning av hälsobesök inom SRHR-området samt kunskapsbaserad fortbildning för elevhälsopersonal. Det är viktigt att unga får rätt kunskap och stöd för att kunna fatta egna beslut om sin sexuella och reproduktiva hälsa.

Artikeln är baserad på denna artikel på folkhalsomyndigheten.se.