Tillbaka till startsidan

Transportstyrelsen utreder möjligheterna för längre användning av dubbdäck

Transportstyrelsen utreder möjligheterna för att kunna använda dubbdäck under en längre tid. Utredningen kommer att genomföras av Andreas Carlson från Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.

Varför görs utredningen?

Transportstyrelsen ska undersöka om det är möjligt att få använda dubbdäck längre än vad som är tillåtet idag. Syftet är att se över om reglerna kan ändras för att underlätta för bilister som behöver använda dubbdäck för att klara vinterförhållanden på vägarna.

Vem ansvarar för utredningen?

Andreas Carlson från Landsbygds- och infrastrukturdepartementet är den person som kommer att ansvara för att genomföra utredningen. Det är hans uppgift att granska befintliga regler och undersöka om det finns möjlighet att förlänga tiden för användning av dubbdäck.

Varför är det viktigt att utreda detta?

För många bilister är dubbdäck en nödvändighet under vinterhalvåret för att kunna köra säkert på vägarna. Men idag finns det restriktioner för hur länge man får använda dubbdäck. Genom att utreda möjligheten att förlänga tiden för användning av dessa däck kan det underlätta för bilister och göra det säkrare att köra på vintervägar.

Vad innebär en utredning?

En utredning innebär att man grundligt granskar och undersöker ett specifikt ämne. I detta fall kommer Andreas Carlson att titta på befintliga regler och bestämmelser kring användningen av dubbdäck. Han kommer att samla in information och olika perspektiv för att kunna bedöma om det finns möjlighet att ändra reglerna och förlänga tiden för användning av dubbdäck.

När kan vi förvänta oss resultatet?

Det är ännu oklart exakt när utredningen kommer att vara klar och när vi kan förvänta oss resultatet. Det är en omfattande process att undersöka och bedöma möjligheten att ändra reglerna kring dubbdäck. Men Transportstyrelsen och Andreas Carlson arbetar för att få fram resultatet så snabbt som möjligt, så att eventuella ändringar kan göras om det bedöms vara nödvändigt och möjligt.

Artikeln är baserad på denna artikel på regeringen.se.