Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Finansutskottet har presenterat sitt betänkande om utvärdering av penningpolitiken 2022. Utskottet rekommenderar att riksdagen godkänner utvärderingen och konstaterar att Riksbanken har upprätthållit sin trovärdighet gällande inflationsmålet.
Dock anser utskottet att Riksbanken borde ha vidtagit åtgärder tidigare för att minska den höga inflationen under året. En ny riksbankslag har stärkt Riksbankens oberoende. Rapporten pekar på att Riksbanken har genomfört förändringar i penningpolitiken för att bekämpa inflationen, inklusive räntehöjningar och minskade värdepappersköp.
Kritik framförs dock mot Riksbankens prognoser och kommunikation. En extern utvärdering av penningpolitiken har också genomförts. Vänsterpartiet föreslår en reform med ett sysselsättningsmål som inte är underordnat inflationsmålet. Professor John Hassler har gjort en oberoende utvärdering av penningpolitiken.
En summering av texten är att Riksbankschefen Erik Thedéen sammanfattar den ekonomiska utvecklingen under 2022, där sysselsättningen och arbetskraftsdeltagandet ökade men inflationen steg kraftigt på grund av obalanser och utbudseffekter till följd av coronapandemin. Riksbanken gjorde felaktiga prognoser för inflationen och har justerat sina ränteprojektioner och tillgångsköpen. Rapporten betonar behovet av att dra lärdomar från pandemisituationen och använda snabba och realtidsdata.
Riksbanken anses ha uppfyllt prisstabilitetsmålet i stort, men kritiseras för felaktiga inflationsprognoser. Det har ägt rum en rapport och utfrågning angående penningpolitiken, där diskussioner har förts om räntehöjningar, avveckling av kvantitativa lättnader och kommunikation. Betydelsen av att inkludera olika faktorer i prognoserna, vara tydligare i kommunikationen och hantera svenska hushålls känslighet för ränteförändringar betonas. Dessutom betonas vikten av Riksbankens trovärdighet och tydlighet i prognoserna.
Representanter från olika politiska partier diskuterar inflationsproblemen och möjliga åtgärder. Riksbanken betonar vikten av att bevara förtroendet för inflationsmålet och har utvärderat sin penningpolitik. Diskussionen berör även kopplingen till utländska centralbanker, ränteavdrag, möjlighet att gå med i euron och risken för ökad inflation. Riksbanken har även blivit kritiserade för sina beslut och har erkänt vissa misstag.